«Рамадан закінчується, але ніколи не закінчується милість і прощення Аллаха» — хутба після святкової молитви в мечеті ІКЦ Києва

21.05.2021

68

Українські мусульмани, як і їхні одновірці у всьому світі, 13 травня відзначили завершення Рамадану — місяця посту й молитви, місяця добрих справ. У святковий день відбулися колективні молитви в усіх мечетях. З раннього ранку була повна й мечеть Ісламського культурного центру Києва, тож вірні молилися навіть на килимках на подвір’ї ІКЦ.

Після молитви до присутніх із проповіддю звернувся муфтій ДУМУ «Умма» Саід Ісмагілов:

— Щасливий той, хто очистився, згадував ім’я свого Господа та молився! Дорогі мусульмани, дорогі брати і сестри! Цього святкового чудового ранку весь мусульманський світ святкує велике мусульманське свято Ід аль-Фітр (Рамадан-байрам). Ми виконали свій обов’язок перед Всевишнім Аллагом: ми постили вдень, ми молилися вночі, ми давали наші садака, платили закат, читали Священний Коран і зробили багато добрих справ. Ми просили Всевишнього Аллага, щоб він прийняв усе, що ми робили щиро заради Нього у священний місяць Рамадан.

Посланець Аллага (мир йому і благословення) завжди нагадував нам, що Рамадан закінчується, але ніколи не закінчуються милість і прощення Аллага. Милість і прощення Всевишнього Аллага є кожен день для кожного з нас! І Всевишній Аллаг пробачає своєму рабові, поки з нього не вирветься передсмертний хрип. Всевишній Аллаг пробачає своїм рабам, поки сонце не зійде там, куди воно заходить.

Дорогі брати і сестри! Рамадан скінчився, але двері милості та прощення Всевишнього Аллага не зачинилися. Ми повинні виконувати наші обов’язки перед Всевишнім Аллагом щодня, щогодини нашого життя. Ми повинні дотримуватися цього духу Рамадану, цієї радости Рамадану, цього щастя Рамадану, що ми знаходили в цій мечеті, коли ми схилялися в суджуді (доземному поклоні. — Ред.) перед Всевишнім Аллагом, коли просили у Всевишнього Аллага пробачення… Саме з цим почуттям у душі, з цим настроєм ми повинні жити далі, щоб зустріти наступний Рамадан щасливими, щиро віруючими, були богобоязливими мусульманами, що об’єднані узами братерства, що об’єднані узами ісламу.

Посланець Аллага (мир йому і благословення) сказав, що вірні подібні до єдиного будинку, де кожна підтримує іншу частину, де кожна цеглинка — це окремий мусульманин і він підтримує іншу цеглинку, а всі разом вони — величезна мусульманська умма. Ми всі підтримуємо одне одного, і якщо десь у наших братів болить серце — кожному з нас має боліти серце. Якщо десь гинуть наші брати — наші дуа за них ніколи не повинні закінчуватися.

Посланець Аллага (мир йому і благословення) сказав: «Вірний має дві втіхи: перша — коли він закінчує свій пост, і друга — коли він зустрінеться зі своїм Господом». І коли ми зустрінемося зі своїм Господом і станемо перед Ним у Судний день, ми будемо тішитися з того, чого досягли: що ми молилися, що робили добрі справи — ми це все побачимо, це все нам покажуть! Усяка справа — і велика, й мала — записана в книгу кожного з нас, цю книгу дадуть нам! Питання тільки в тому, чи з правого боку, чи з лівого? Ось у цьому питання — звідки кожному з нас дадуть цю книгу! І Всевишній Аллаг у Священному Корані каже, що коли людина побачить цю книгу своїх справ, вона вигукне: «Що за книга! Там не забуто ніщо — ні мале, ні велике, все пораховано!» (18:49) Все, що ми з вами робили — все там є. Тож, завершуючи наш піст і сподіваючись на милість і прощення Всевишнього Аллага, ми маємо пам’ятати про те, що Рамадан скінчився, але ми з вами є мусульмани й ми повинні далі поклонятися Всевишньому Аллагові. Рамадан скінчився, але ми маємо бути ближче одне до одного в нашому братерстві та єдності, в нашій любові та підтримці одне одного. Це наш обов’язок як умми посланця Аллага (мир йому і благословення), бо ми — ті люди, що несуть Священний Коран, що несуть іслам усім, хто його не знає чи не хоче знати. Ми самим фактом свого існування, самим фактом нашої віри є доводом «за людей» або «проти людей». Кожен із нас є доводом, бо кожен із нас несе іслам! Кожен із нас є образом ісламу та однією з тих цеглинок, що з них складається наша мусульманська умма, наша величезна будівля ісламу.

І в цей святковий день ми згадуємо аят Священного Корану, що в ньому Всевишній Аллаг каже: «Тримайтеся разом біля Аллага й не розділяйтеся!» (3:103). А посланець Аллага (мир йому і благословення) сказав: «Солодкість віри відчує той, у кому поєдналися три якості: хто любитиме Аллага та Його посланця понад усе, хто любитиме якусь людину тільки заради Аллага та хто не захоче вертатися до невірства після того, як Аллаг урятував його від цього — так само як не бажає, щоб його кинули у вогонь».

У цей радісний і святковий день ми повинні пам’ятати й молитися за всіх наших братів і сестер, за всіх мусульман. У всіх землях, де страждають мусульмани, де у святковий день ллється кров, де мусульмани не можуть зібратися й помолитися, бо це може загрожувати їм смертю. Ми повинні пам’ятати про всіх наших братів і сестер, ми повинні інформувати про те, що відбувається з мусульманською уммою, ми повинні молитися за них і підтримувати — і наша любов від нашого ісламу в наших душах і серцях ніколи не повинна зупинятися. А посланець Аллага (мир йому і благословення) сказав: «Мусульманин мусульманину — брат, і він не повинен ні зраджувати його, ні брехати йому, ні лишати його без підтримки! Для кожного мусульманина мають бути недоторканні честь, життя та майно іншого мусульманина. А богобоязливість має бути схована тут — і посланець Аллага показав на своє серце. — Досить буде шкоди тому, хто зневажає свого брата в ісламі». Ми повинні пам'ятати про це!

Шейх Саід завершив святкову хутбу, звернувшись до Творця з проханням про щастя для всіх мусульман:

— У цей великий святковий день я прошу Всевишнього Аллага, щоб Він дав нам щастя в цьому житті й житті наступному, і завершую словами нашого улюбленого пророка (мир йому і благословення), що сказав: «Я залишаю вам дві речі — додержуючи їх, ви ніколи не зійдете з істинного шляху: Книгу Аллага та мою сунну». Вітайте одне одного, дорогі брати і сестри! Зі святом, ід мубарак!

Також муфтій ДУМУ «Умма» привітав одновірців, розмістивши відеозвернення в соцмережі «Фейсбук».