سعيد إسماعيلوف

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», науковець-ісламознавець, громадський діяч. Народився 1978 року в Донецьку. 2001‑го закінчив теологічний факультет Московського ісламського інституту за спеціальністю «Імам-хатиб». 2007‑го — Донецький державний інститут штучного інтелекту з дипломом бакалавра філософії та магістра релігієзнавства.

69

Дотримуватися карантину, гігієни, не панікувати та піклуватися про інших

Нещодавно журналісти одного з телеканалів запитали мене, які рекомендації дає Іслам у такий важкий час. Що мається на увазі: зараз серед людей шириться паніка, є страх за своє здоров’я та життя — то які є рекомендації в Ісламі на час всесвітньої пандемії коронавірусу? Як зберігати свій спокій, свої нерви та взагалі, що треба робити? Я дав рекомендації, але потім довго думав, що ще можна додати. Це дуже цікаве питання.

Як ви знаєте, ісламський світ уже стикався з такими проблемами й випробовуваннями. Навіть за часів Пророка (мир йому і благословення) та за часів праведних халіфів — з хворобою, що тоді була поширена, чумою. Зараз є інші виклики, інші хвороби, віруси, але суть, яку намагався донести пророк Мухаммад (мир йому і благословення) — та сама.

Нам треба бути готовими до часів проблем і випробувань, і передусім — готовими духовно й психологічно. Кожна людина має страх, і цей страх Всевишній Аллаг дав душі людини не просто так, але як запобіжник від скоєння дурниць, які завдають шкоди здоров’ю або життю цієї людини. Тому нормальним є [такий] стан речей, що кожній людині страшно: хтось боїться отруїтися, хтось — захворіти й померти; хтось боїться хижих тварин тощо, і це абсолютно нормально. Головне, щоб цей страх не домінував, не панував над нами, щоб не було істерики.

Ми з вами, як мусульмани, маємо передусім боятися Всевишнього Аллага, бо той, хто боїться Всевишнього, більше не боятиметься нічого. Це абсолютно не свідчить про те, що людина, яка боїться Всевишнього Аллага, має бути безвідповідальною — навпаки, Іслам закликає і наказує мусульманам бути відповідальними. Навпаки, Іслам забороняє мусульманам безглузді вчинки! Навпаки, Іслам наказує мусульманам берегти здоров’я, життя, бути обережними й обачними. Він наказує нам не лише дотримуватися карантину, як це сказав пророк Мухаммад (мир йому і благословення) — я не буду повторювати цей хадис. Слід дотримуватися карантину, гігієни, чистоти; мити руки, обличчя, їсти чисту їжу тощо — це все Іслам нам з вами наказує. В ісламській традиції це вже існує півтори тисячі років!

Повертаючись до того, що ж має робити мусульманин, коли поширюється паніка — адже нам так само страшно, ми ж-бо такі самі люди, — я передусім згадую слова пророка Мухаммада (мир йому і благословення): «Не завдавай шкоди ні собі, ні іншим!» З цього мають починатися дії мусульманина: не нашкодь! Не нашкодь собі — не будь безвідповідальним! Якщо людина знає, що десь захворіли, не треба йти туди, де хворіють. Якщо людина захворіла сама — вона має лікуватися. Не можна шкодити самому собі, бо це є гріх, і не можна завдавати шкоди іншим своєю безвідповідальністю, бо це також є гріх.

Треба берегти своє здоров’я, фізичне та психологічне, а також піклуватися про інших — не лише про інших людей, а й про довкілля.

Повертаючись до того, що людина має робити, коли розповсюджується страх. Іслам має кілька рекомендацій. Передусім, коли людині страшно, треба робити обмивання. Я зараз дивлюся на рекомендації ВООЗ, МОЗ України — і всі рекомендують, щоб людина мила частіше руки й тіло, тримала в чистоті свій будинок, своє помешкання — це все Іслам наказав нам півтори тисячі років тому. Мусульманин повинен мати чисте тіло, чистий одяг, чисте помешкання — але до всього має бути чистою душа!

Дотримання чистоти душі починається з тілесної чистоти. Недарма, коли мусульманин стає на молитву, він має зробити обмивання, оскільки обмивання є «початком чистоти». Коли ти звертаєшся до Всевишнього Аллага, ти маєш бути чистим — і тілесно, і духовно, і у своїх думках.

Що я хочу порадити? Гігієнічних рекомендацій ВООЗ і МОЗ мусульманин дотримувався й давніше, і тепер має дотримуватися ще ретельніше. Отже, перше — це обмивання.

Друге — це молитва. Звертайтеся до Господа з молитвою! Ми маємо покладатися на Аллага, але передусім уживати самостійних заходів безпеки. Ми звертаємося до Аллага, щоб він дарував нам здоров’я та захистив від хвороб. Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) багато молитов читав — і для одужання, і для того, щоб не захворіти. Це абсолютно нормально та притаманно мусульманам.

Не має бути в мусульман якоїсь зухвалости, поверховости, коли ми ставимося до проблем, з якими стикнулося людство, поверхово, ніби нас це не торкнеться. Мусульманин — така сама людина, як інші. Навіть за часів пророка Мухаммада (мир йому і благословення) люди хворіли й помирали через хвороби. Те, що ми вірні, що ми мусульмани, не означає, що ми гарантовано захищені від хвороб. Ні, такої гарантії Всевишній Аллаг нам не дає. Всевишній Аллаг нам наказує дотримуватися певних заходів безпеки й потім покладатися на Нього в тому, що нас не торкнеться лихо.

Ви пам’ятаєте, що одного разу до пророка Мухаммада (мир йому і благословення) приїхав бедуїн і спитав: «Мені припнути свого верблюда чи покластися на Всевишнього Аллага, що з твариною нічого не станеться?» Що сказав Посланець Божий? «Припни його й покладайся на Аллага, [що з ним нічого не станеться]!». Так само й ми маємо зробити все, що від нас залежить, у питанні здоров’я — власного, своїх дітей, своєї родини, своєї безпеки, — а потім покладатися на Аллага, що з нами нічого не станеться.

Коли ж ми не дотримуємося ні приписів Ісламу, ні приписів ВООЗ і МОЗ, а лише кажемо, що ми покладаємося на Всевишнього — ми не виконуємо наказу посланця Аллага: «Спершу припни, а потім покладайся на Аллага!» Ми маємо зробити все від нас залежне й вірити в те, що Всевишній Аллаг нас захистить, зцілить, вилікує від будь-яких проблем і хвороб.

Отже, ми поговорили про обмивання й молитву. Наступне — читання Священного Корану. У Священному Корані сказано, що він — це ліки проти хвороб, що через читання Священного Корану з вірою та надією людина зцілюється. Тому ми маємо читати Священний Коран, долучатися до переживання — до глибинного переживання! — священного тексту, пропускати через себе слова Всевишнього Аллага. У ньому, зокрема, є й зцілення. Є багато іншого — і спрямування на істинний шлях, і розширення нашого світосприйняття, і багато-багато мудрости й віри, і знамень Всевишнього Аллага — але є також і зцілення!

І четверте, що я хотів би порадити — це добрі дії. У момент, коли людині страшно, коли людина, можливо, навіть піддається паніці, найчастіше перемогти свій страх вдається, коли ти робиш іншим людям щось корисне, добре. Коли ти зосереджуєшся на допомозі — ти починаєш відпускати свій страх, ти перестаєш зосереджуватися на своїх внутрішніх переживаннях — ти вже спрямований на добру дію! Твої наміри, твої відчуття, твої думки спрямовані на те, щоб допомогти іншому. Посланець Аллага (мир йому і благословення) завжди нас закликав робити добрі справи й допомагати іншим. І в такі важкі часи, можливо, потрібна допомога нужденним або тим, хто захворів. Можливо, потрібна допомога людям, які не мають, чим захиститися від хвороби.

Той з нас, хто не має чим допомогти — нехай допомагає, хоч би добрим словом, корисною порадою, мудрою допомогою! А якщо хтось має можливість допомогти іншим — нехай допомагає іншим! Через нашу допомогу Всевишній відповідає на наші молитви, дає нам те, чого ми потребуємо, дає нам багато радости і щастя, духовної віри й, зокрема, зцілення — коли людина відчуває себе духовно здоровою, духовно повноцінною, не зосереджується на власних страхах і переживаннях, можливо, навіть на власних недугах, а починає робити добрі справи! Тоді ми внутрішньо налаштовуємося, і Всевишній Аллаг відповідає на наші молитви — через наші добрі дії Всевишній нам допомагає.

І коли людина позитивна, радісна і щаслива, навіть зміцнюється імунітет, себто захисні властивості організму. Це вже доведено медициною. Всевишній Аллаг за наші добрі дії й нашу радість, і навіть щастя через допомогу іншим уклав у нас самих зцілення! Ми стаємо здоровішими й міцнішими.

Тому, дорогі брати й сестри, закликаю себе й закликаю вас не піддаватися паніці й страху, дотримуватися умов карантину, слідкувати за своїм здоров’ям, дотримуватися гігієни й чистоти, молитися, робити добрі справи, читати Священний Коран і покладатися на Всевишнього Аллага! Він нам допоможе й захистить у ці часи важких випробувань. І віддамо хвалу Всевишньому Аллагу! Хвала Аллагу, Господу світів! Амін!

Відеозвернення знаходиться за цим посиланням.